top of page
peter fysio.jpg

Uw fysiotherapeut

Peter de Bie
Al meer dan 40 jaar ervaring in het vak

Van jongs af aan heb ik een passie voor wielrennen. Toen semi professioneel, nu als hobby. Waar het lichaam toe in staat is fascineert me. Filosofie en werken in de psychiatrie hebben mij geleerd naar de mens achter de klacht te kijken. We zijn allemaal hetzelfde en toch zo anders. Met die gedachte in het achterhoofd stem ik iedere behandeling af op wie ik voor me heb. En dat maakt voor mij fysiotherapie een prachtig beroep.

 

Zoon van een horecaondernemer

In 1956 ben ik geboren in Amsterdam en als jongetje van bijna 10 met mijn ouders verhuisd naar Katwijk. Als zoon van een horecaondernemer grootgebracht en geleerd om gastvrij en humorvol met mensen om te gaan. Over mijn schouder terugkijkend zie ik die twee aspecten overal in terug.

 

Groot fan van Joop Zoetemelk

Vanaf mijn 14e ben ik gaan wielrennen. Het was de tijd dat Joop Zoetemelk bekend werd en ik fietste bij dezelfde club als hij. Zo goed als Joop ben ik nooit geworden en ik heb het ook niet zo lang volgehouden als hij. Maar van die tijd heb ik wel meegekregen wat doorzetten is. Doorgaan ondanks dat alles in je schreeuwt; stop!

 

Hospik kiest voor fysiotherapie

Na mijn militaire dienstplicht als hospik te hebben volbracht ben ik fysiotherapie gaan studeren. De bewegende mens vond ik een interessant studieobject. Na de opleiding, in 1981, kreeg ik de kans om de afdeling fysiotherapie van psychiatrisch centrum Endegeest in Oegstgeest over te nemen en te herstructureren. Een zeer leerzame periode waarin ik heb ervaren dat de mens veel meer is dan de verzameling botten en spieren waar ik in de opleiding over had gehoord.

 

Interesse in de mens achter de klacht

Vanuit die ervaring leek het mij interessant om meer over de mensheid te leren. Dat is aanleiding geweest voor een studie Wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Maar filosofie is niet een studie die je er zo maar even naast doet. En toen ik in 1987 een praktijk voor fysiotherapie kon beginnen heb ik daarvoor gekozen en ben met de studie gestopt. Toch voel ik mij nog altijd aangetrokken tot de wat zwaardere kost.

 

Fysiotherapie Hoornes since 1987

De praktijk voor fysiotherapie in Katwijk ben ik gestart in 1987. Een gewone particuliere praktijk met hoofdzakelijk patiënten met orthopedische klachten aan het bewegingsapparaat.

 

Fysiotherapie = geen fitness

Omdat de ervaring leerde dat mensen niet zo heel oefen/beweeg bereid waren ben ik in 1995 een Fitplan preventie Centrum gestart. Doel was om de relatief gezonde 30-plusser aan het bewegen te krijgen. In 2002 ben ik gestopt met het Fitplan. In die 7 jaar heb ik ervaren dat fysiotherapie geen medische fitness is en medische fitness geen fysiotherapie.

 

Een zijsprong naar coach

In 2000 heb ik ongeveer een jaar gewerkt in dienst bij het KNGF als IOF-coach. Het Intercollegiaal Overleg Fysiotherapeuten moest gestructureerd worden begeleid en daar waren coaches voor nodig. Uit hoofde van die functie heb ik een aantal cursussen gedaan omtrent coaching, verbetertrajecten, casuïstiekbespreking en doelenstellen. Dit was niet helemaal mijn ding dus daar ben ik mee gestopt.

 

Analgesie therapeut

Omdat een mens meer is dan een klacht en een verzameling botten en spieren ben ik in 2003 een opleiding gestart tot analgesie therapeut aan de Saxion Hogeschool in Deventer. De bedoeling van die opleiding was een brug te slaan tussen de reguliere en alternatieve geneeskunde. Het betrof complementaire behandelingen zoals triggerpoint behandeling en TENS gericht op pijnbestrijding.

 

Generalist

De laatste jaren heb ik hoofdzakelijk cursussen gevolgd die iets te maken hadden met pijn en/of bewegen. Ik ben echter altijd een generalist gebleven en heb mij nooit willen toeleggen op een specialisme of verbijzondering.Peter de Bie | Fysiotherapie De Bie | BIG registratie: 59033125604

bottom of page