top of page
Zoeken

4.209 kcal verbranden = 11,5 uur fietsen

Op zaterdag 20 juni vertrokken 7 mannen vanuit Valkenburg (ZH) richting Nijmegen om bij Beek de Duitse grens over te steken en vervolgens via de Betuwe weer terug naar Valkenburg te fietsen. Ik vroeg Peter de Bie, eigenaar Fysiotherapie Hoornes, hoe je je op zo'n tocht voorbereidt, lees hier.


Nu de monsterrit achter de rug is, ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig hoe het is om maar liefst 4.209 calorieën te verbranden... want dat gebeurt dus als je 303 km fietst. Ik vraag het Peter.


Eindstand - welke prestatie is er geleverd?

"We hebben 303 km gefietst, dat was 11,5 uur trappen. De gemiddelde snelheid was 26,3 km per uur. We zijn in totaal 14,5 uur onderweg geweest, want 2 lekke banden, 2 (kleine) valpartijtjes, sanitaire stops, een lunch en het vullen van de bidons kosten ook tijd."


Welke brandstof was er nodig voor deze prestatie?

"Je energievoorraad goed op peil houden is van groot belang. Eten en drinken doe je op zo'n dag dan ook strategisch:"

Ontbijt: yoghurt met noten en banaan, 2 krentenbollen en 2 koppen koffie.

Snack onderweg: 2 krentenbollen, 1 broodje kaas, 8 zelfgemaakte havermout repen met vijgen en noten, 2 sportrepen, 3 bananen en 3 gelletjes.

Lunch: uitsmijter met ham-kaas en een cola.

Drinken: bijna 5 bidons van 0,75 ltr. Afwisselend gevuld met isotone dorstlesser en water. 2 blikjes cola.


Hoe was het weer?

"We hadden een perfecte dag uitgekozen voor ons avontuur. Bij vertrek een graad of 13 en in de middag rond de 20. De wind was Zuid-West kracht 4 dat betekende wind tegen op de terugweg."


Hoe heb jij de tocht ervaren?

"Het doel van de hele onderneming was om met de hele groep de tocht te volbrengen. Het ging niet om de snelheid, maar om de afstand. Omdat er daardoor niet op de toppen van het vermogen gefietst hoefde te worden, hadden we tijd voor gesprekken, rondkijken en konden we gewoonweg genieten. Zo fietsten we samen met elkaar en niet tegen elkaar."


"Een enkele keer, wanneer mijn oog op mijn fietscomputer viel waarop te zien was hoe ver we nog moesten, overviel mij een licht gevoel van paniek. Maar gelukkig duurden die momenten maar kort en wanneer je over de helft bent, begint eigenlijk al het aftellen."


"Een ander naar gevoel van onzekerheid waar ik last van had was de wetenschap dat we terug de wind tegen zouden hebben. Het meest ideale fietsen is heen wind tegen en terug wind mee. Hoe zou het zijn om na een kilometer of 225 uit de beschutting van de boomgaarden in de Betuwe te komen en op te moeten boksen tegen de wind door het Groene Hart op weg naar de kust? Maar al fietsend en kletsend leek dat vanzelf te gaan en de wetenschap dat de eindstreep steeds dichterbij kwam gaf vleugels."


"En dan de aankomst. Een persoonlijke triomf en tegelijkertijd ook een blij gevoel dat we het als groep hebben gehaald. Ik ben erg trots op ons als groep en de ervaring dat het lichaam veel aankan als je het goed verzorgt is onvergetelijk."


The day after

"Ik had geen noemenswaardige lichamelijke ongemakken. Natuurlijk wel een beetje stijve benen, beetje stijve nek, beetje beurse billen, maar nog steeds een stoer euforisch gevoel. Een ervaring die ik niet had willen missen en die niemand van me kan afpakken."


Viel het mee of tegen?

"Achteraf is het mij allemaal heel erg meegevallen. Dat neemt echter niet weg dat ik op voorhand best nerveus en onzeker was. Nog nooit eerder had ik 300 km gefietst; zou ik het volhouden, zou de groep het volhouden maar ook het materiaal en hoe zou het met navigeren gaan want ik ben zeker geen postduif. De valpartijtjes waren wel vervelend natuurlijk, maar gelukkig niet ernstig. De slachtoffers konden de tocht voortzetten en behalve de 2 lekke banden heeft het materiaal het perfect gehouden. Iedereen heeft het volbracht en ook de navigatie deskundigen waren in vorm want alles verliep soepeltjes. We hoefden gelukkig dus geen extra kilometers om te rijden. 303 km was precies genoeg!" Wat een prestatie hebben jullie geleverd; Leendert v/d Ent, Leo Hofland, Relis Bol, Marcel van Delft, Arjan Timan, Johan den Dulk en Peter de Bie! Welk rondje wordt het volgend jaar?


Blog door Joyce de BieComments


bottom of page