top of page
Zoeken

1 uur per dag wandelen = volgende maand 1 kg lichter


Wandelen helpt wel degelijk in de strijd tegen overgewicht. Het is zelfs een vrij goede manier om gewicht kwijt te raken.


Laag-intensieve bezigheden, zoals wandelen, zijn 'efficiënter' in het verbranden van vet. In verhouding tot de geleverde inspanning tijdens wandelen wordt er veel vet verbrand.



Rekensom

Wandelen kost ons ongeveer 240 kilocalorieën per uur aan energie. Een kilo lichaamsvet levert ongeveer 7.000 kilocalorieën. Met zo’n 30 uur wandelen heb je dus een kilo vet opgebruikt. Met een halfuurtje per dag wandelen ben je dus in twee maanden, zonder al te veel moeite, een kilo lichter. Maak je daar een uur per dag van, is die kilo er in een maand al af. Gaat het je niet snel genoeg? Schroef die wandeltijd omhoog!


If you don’t use it you lose it

Door te weinig lichaamsbeweging gaan je botten, je spieren en je kraakbeen snel achteruit. Wij zijn gemaakt om te bewegen. We gebruiken dan onze spieren, belasten de gewrichten, botten en kraakbeen. Tijdens wandelen gebruiken we spieren en belasten we botten en kraakbeen en dat alles met relatief weinig inspanning. Zo simpel.

Meer botmassa

Regelmatige beweging zorgt voor een evenwicht tussen botafbraak en botopbouw. Door te weinig belasting komt er te weinig nieuw bot bij waardoor de sterkte van het bot afneemt. Zo ontstaat er osteoporose. Dat proces is onafwendbaar met ouderdom, echter door de botten goed te belasten wordt dit proces gunstig beïnvloed en kunnen ze langer op sterkte blijven.

Steviger kraakbeen

Kraakbeen is elastisch weefsel tussen botten dat onder andere zorgt voor een glijvlak en de schokdemping. Het bestaat uit cellen gevuld met water die door beweging worden vol- en leeggepompt. Wanneer kraakbeen te weinig belast wordt verliest het water en wordt het dunner. Dat geldt niet alleen voor de gewrichten in heup en knieën, maar ook bijvoorbeeld voor de tussenwervelschijven. Daarom worden we kleiner als we ouder worden.

Sterkere spieren

Wandelen maakt de beenspieren sterker omdat ze bij elke stap het lichaamsgewicht moeten opvangen. Hoe meer belasting des te beter. Dus in dat opzicht zou springen of hardlopen beter zijn maar daarbij is de kans op blessures weer groter.


Wandelen is dus een simpele, veilige en verantwoorde beweging en goed voor de spieren.

Ook het hart is een spier en heeft baat bij beweging. Te weinig lichaamsbeweging heeft ook gevolgen voor het hart. De hartwand wordt dunner, het hart kleiner en het verliest daardoor vermogen.


Goed humeur

Inactiviteit, zeker door het vele verplichte binnen zitten, maakt ons ook niet gezelliger. We worden prikkelbaar en kort van stof terwijl ook depressie en angsten, extra gevoed door de onzekerheden die de corona crisis met zich meebrengt, boven komen drijven.


Lichaamsbeweging verbetert de stemming en dat geldt dus ook voor wandelen. Hoe het precies werkt is niet helemaal duidelijk. Het heeft iets met serotonine en neurotransmitters te maken.

Doen

Wandelen is dus een risicoarme en simpele bewegingsvorm met allerlei positieve lichamelijke en psychische voordelen.

bottom of page