top of page
Zoeken

Anatomie van de sixpack

De sixpack - een gewild fenomeen. Om zichtbare buikspieren te hebben, is een laag vetpercentage een vereiste. Maar naast dat de buikspieren een cosmetisch aantrekkelijk doel dienen, verzorgen ze nog heel veel andere functies en zitten ze vrij complex in elkaar. We ontleden ze voor je.


Rechte, dwarse, binnenste- & buitenste schuine buikspieren

De buikspieren bestaan uit 4 verschillende paren spieren die zich links en rechts van de middellijn bevinden die ter hoogte van de navel loopt. Buikspieren hebben een functie in de houding en beweging van de romp en het bekken. Ook zijn ze van invloed op de ligging van de buikorganen en gebruik je ze bij uitademen, persen, hoesten en niezen.

De buikspieren bestaan uit:

-Rechte buikspieren (musculus rectus abdominis)

-Dwarse buikspieren (musculus transversus abdominis)

-Binnenste schuine buikspieren (musculusc obliquus internus abdominis)

-Buitenste schuine buikspieren (musculus obliquus externus abdominis)

Rechte buikspieren

Aan de voorkant bevinden zich de rechte buispieren (m. rectus adbominis). De rechte buikspieren lopen in 2 stroken links en rechts van de middellijn van boven naar beneden. Aan de bovenkant zitten ze vast aan het borstbeen en aan de onderkant zijn ze verbonden met het schaambeen. De spiervezels van de rechte buikspieren worden op verschillende plekken onderbroken door peesweefsel. Dat herken je als het blokjespatroon oftewel sixpack waar veel mensen naar streven.

Als de rechte buikspieren aanspannen dan bewegen het bekken en de borstkas naar elkaar toe. Het bekken kantelt hierdoor achterover waardoor de billen wat afvlakken en de onderrug bol wordt. Deze buikspieren werken dus hard tijdens buikspieroefeningen als een sit up of crunch. Zijn deze spieren zwak dan zie je vaak dat mensen een versterkte holling in de onderrug (lordose) hebben.

Meer naar de zijkant toe liggen de schuine en dwarse buikspieren in 3 lagen over elkaar heen.

Dwarse buikspieren

De dwarse buikspieren (m. transversus abdominis) vormen de onderste laag buikspieren met min of meer horizontaal liggende spiervezels. Ze zitten vast aan de onderste ribben, een grote peesplaat op de rug en de bekkenrand. Aanspanning van de dwarse buikspieren brengt de romp niet echt in beweging, maar heeft vooral een effect op de positie van de buikorganen. Als je deze buikspieren aanspant dan verkleint de omtrek van de taille. De buikorganen verplaatsen daardoor meer naar beneden en/of boven. Hierbij worden de dwarse buikspieren ondersteund door de 3 andere buikspieren.

Binnenste schuine buikspieren

In de middelste laag vinden we de binnenste schuine buikspieren (m. obliquus internus abdominis). Deze lopen van de bekkenrand schuin naar voren en omhoog naar de ribben. Wanneer de binnenste schuine buikspieren aanspannen dan trekt het bekken zijwaarts omhoog richting de ribben. Ook zij kunnen de romp draaien.

Buitenste schuine buikspieren

In de meest oppervlakkige laag liggen de buitenste schuine buikspieren (m. obliquus externus abdominis). Zij liggen vrijwel haaks op de binnenste schuine buikspieren en draaien de romp dus juist de andere kant op. Daarnaast trekken zij, net als de rechte buikspieren, het bekken en de ribben naar elkaar toe.

Peesplaat (aponeurose)

Aan de voorzijde van de buik komen de peesvezels van de buikspieren van de linker- en rechterkant samen. Zij vormen daar een grote peesplaat of aponeurose. Zij kruisen en overlappen elkaar daar sterk waardoor er een soort vlechtwerk ontstaat. Dit is in staat om heel veel krachten over te brengen. In het midden is de overlapping het grootst en heeft zich een bindweefsellijn gevormd. Omdat pees- en bindweefsel een wit uiterlijk hebben, noemen we dit de linea alba of witte lijn.

Toch kunnen er in deze lijn zwakke plekken aanwezig zijn waar een breuk (hernia) in kan ontstaan. Een deel van de organen puilt dan door de buikwand naar buiten. Dit is dan te zien als een bult.

Buikspieroefeningen

Veel mensen willen graag een plattere buik of een mooie sixpack. Om die te krijgen trainen zij de buikspieren. Hiervoor zijn heel veel verschillende oefeningen te bedenken. Maar, niet alle oefeningen zorgen per se voor een plattere buik of slankere taille. Het is vaak ook nodig om andere vormen van training te doen zoals hardlopen of fietsen om af te vallen. Daarnaast speelt een goed voedingspatroon een belangrijke rol. Pas bij een laag vetpercentage worden de buikspieren daadwerkelijk zichtbaar. Om een globale indruk te krijgen of je een gezond gewicht hebt, kun je hier je BMI berekenen.

Een andere reden om buikspieroefeningen te doen is om lichamelijke klachten, door bijvoorbeeld een houdingsprobleem of rugklachten, te voorkomen of verminderen.

Ga jij voor een sixpack? We hebben een oefenprogramma voor buikspieren voor je.
Bron: hierhebikpijn.nl

コメント


bottom of page