top of page
Zoeken

Een rondje van 299 km fietsen

Met een hoop bravoure stapten 7 mannen vanmorgen lichtelijk zenuwachtig om 05.21 uur op hun blinkend gepoetste racefietsen. Precies op dat tijdstip gaat de zon op en aangezien dit een memorabele dag wordt, moet de start ook bijzonder zijn. Vandaag tikken ze de Duits grens aan bij Nijmegen. Dat is vanaf Valkenburg een rondje van 299 schone kilometers aan de haak. De verwachting is zo'n 12 uur achter elkaar door te trappen voordat ze weer thuis zijn. Een ware uitputtingsslag voor het lichaam. Ik vraag Peter, eigenaar van Fysiotherapie Hoornes, hoe je je op zo'n tocht voorbereidt.

Allereerst: waarom?

"Het lichaam is in staat tot zeer extreme prestaties. Dat alleen al fascineert mij. Zeker door mijn interesse in het menselijk spierstelsel ben ik nieuwsgierig naar wat mijn lichaam aankan. Tot het uiterste gaan is niet alleen fysiek uitdagend, maar ook moet je mentaal sterk zijn. En dat wil ik graag blijven verkennen en verbeteren. Volledig uit je comfortzone stappen en dan gewoon eens kijken wat er gebeurt."


Hoe bereid je je voor op zo'n lange fietstocht?

"Dit jaar heb ik 3.800 km in de benen zitten. Daar zaten 10 tochten van 100+ km in waaronder een drietal rondjes van 150 km. Dus conditie, zitvlees en goed doorbloede beenspieren heb ik wel."


"De dag ervoor ben ik vroeg naar bed gegaan en heb ik koolhydraten gestapeld zodat de energiehuishouding optimaal is. In Jip en Janneke betekent dit dat de tank vol zit. Op deze tank moet je proberen zo ver mogelijk te komen. Het is zaak dat we dus rustig en steady fietsen in plaats van voluit, omdat anders je tank sneller leegraakt."

"Gedurende de dag moeten we koolhydraatrijk voedsel 'bijtanken'. Dat zijn vele zelfgemaakte sportrepen, maar ik heb bijvoorbeeld ook een volkoren pasta gemaakt met avocado, aardbeien, tomaatjes, mozarella en rucola die ons veel energie oplevert."


Klik hier voor het recept.


Hoe ga je de strijd in?

"Ik moet waken voor zelfoverschatting, rustig aan beginnen en goed luisteren naar mijn lichaam. Ik zie op tegen verveling wat mentaal gezien een zware dobber kan zijn. Fietsen is mijn passie, maar 12 uur achter elkaar is best een dingetje. Ook komen vermoeidheid, spierkrampen en pijn in nek en armen om de hoek kijken. Diep van binnen weet ik dat ik dit aankan, fysiek maar ook mentaal. Ik denk dat dat mijn grootste drijfveer wordt vandaag."


Wie fietsen er met je mee?

"Het belang van de groep staat voorop! Dat betekent rekening houden met elkaar en elkaar er doorheen trekken. Hier gaat het niet om wie als eerste over de finish komt maar staan plezier en het volbrengen centraal."


Zij zijn vandaag brother in arms:

  • Leendert v/d Ent

  • Leo Hofland

  • Relis Bol

  • Marcel van Delft

  • Arjan Timan

  • Johan den Dulk

  • Peter de Bie

Heel veel succes met jullie heroïsche fietstocht! Ik hoor graag jullie bevindingen als jullie weer thuis zijn. Drive safe.


Blog door Joyce de Bie


-Ben je benieuwd hoe de fietstocht is verlopen? Peter de Bie vertelt hier hoe het was.-

コメント


bottom of page