In de aanpak van COVID-19 ontbreekt de rol en invloed van ons eigen afweersysteem. Alle aanpakken zijn gefocust op voorkoming van besmetting en bestrijding van het virus. Toch is het belangrijk om ons eigen afweersysteem de kans te geven om te doen waar het voor bedoeld is namelijk het bieden van bescherming tegen ziekteverwekkers. Een gezonde en verantwoorde leefstijl helpt daarbij. Hier lees je hoe een gezonde leefstijl jouw afweersysteem positief beïnvloedt.
Je leefstijl veranderen heeft geen bijwerkingen
Natuurlijk is het niet zo dat iedereen die zich houdt aan een verantwoorde en gezonde manier van leven eeuwig en zonder problemen zal leven. Het is ook niet zo dat het je eigen schuld is wanneer je minder gezond leeft en ziek wordt. Iedereen kent wel iemand die altijd aan het sporten was, niet rookte, niet dronk, geen stress had en een gelukkig leven leidde en die toch jong is overleden. En ook kennen we vast wel iemand die rookte als een ketter, veel dronk, zich verder ook niet erg verstandig gedroeg en die toch 93 is geworden. Maar het gaat niet over die twee gevallen. Verstandig en gezond leven heeft, in het algemeen, een veel grotere positieve invloed op ons afweersysteem dan we denken.
We zijn niet machteloos
Uiteraard zijn hygiëne maatregelen belangrijk en overduidelijk is afstand houden essentieel in het kader van het verminderen van de verspreiding. Maar we staan niet helemaal met lege handen en zijn niet machteloos. We hebben een ingenieus en voortreffelijk eigen afweersysteem. Dat systeem, noem het ons eigen leger, is voortdurend bezig om ons te verdedigen tegen indringers van buitenaf en om te helpen met herstel- en opruimwerkzaamheden. Omdat ons leger al druk bezig is met het opruimen en bestrijden van de gevolgen die onze moderne manier van leven op ons lichaam heeft, is het al een beetje verzwakt. Hierdoor kan een besmetting, bijvoorbeeld met het Coronavirus, een ernstiger verloop hebben. Een gezonde leefstijl is minder belastend voor het immuunsysteem waardoor “ons leger” beter in staat is zich te weren tegen indringers van buiten en het handhaven van ons natuurlijk evenwicht.
Wat is een gezonde leefstijl
Gezond eten, regelmatig bewegen, niet roken, geen of met mate alcohol nuttigen en goed slapen zijn wel de meest bekende. Sociale verbinding en zingeving komen de laatste tijd ook steeds meer naar voren als belangrijke factoren die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Drukte, (werk)stress, filerijden, financiële problemen, relatieproblemen en nog veel meer stressoren dragen mede bij aan het belasten van ons afweersysteem. In dat kader zijn sociale aspecten als verbinding en zingeving niet zweverig maar onontbeerlijk voor een gezonde levensstijl.
Hoe weet ik welk eten gezond is en wat ik moet laten staan?
Er zijn voedingsmiddelen die ontstekingsremmend werken en het afweersysteem ondersteunen. Door die voedingsmiddelen te kiezen heb je dus zelf direct invloed op het minder belasten van het immuunsysteem. Groene groenten, noten, vette vis en fruit zijn een aantal voorbeelden van ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Op dit lijstje van de Harvard Medical School kun je nalezen welke voedingsmiddelen ontstekingsremmend werken.
Bewerkte voedingsmiddelen werken vaak ontstekingsbevorderend en vormen daardoor een extra belasting voor ons afweersysteem. Te denken valt aan chips, friet, croissantjes en nog veel meer voedingsmiddelen die in een fabriek, onder toevoeging van kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen, worden geproduceerd.
Welke bewegingen vallen onder een gezonde leefstijl? Het goede nieuws is dat de meeste gezondheidswinst valt te behalen voor iemand die inactief is en matig gaat bewegen. Wandelen, fietsen, traplopen, stofzuigen, tuinieren, strijken: het telt allemaal mee. Regelmatig sporten heeft nog meer gezondheid bevorderende voordelen. Naast lichamelijke voordelen heeft sporten ook effect op het psychisch welbevinden. Door de lichamelijke inspanning komen er allerlei stoffen vrij in de hersenen die ons een prettig gevoel geven.
Veel stress en dan…
Als we veel stressmomenten op een dag hebben komt ons lichaam moeilijk tot rust. Een gejaagde ademhaling, een onrustig gevoel, knarsetanden of een kaak die op slot staat, het zijn allemaal signalen die duiden op stress. Stress stimuleert de bijnieren tot het maken van stresshormonen. Deze hormonen, die van origine bedoeld zijn om ons te redden uit hachelijke situaties, zorgen dat wij in opperste staat van paraatheid verkeren. Hierdoor wordt in slaap vallen moeilijk en krijgt het lichaam geen rust.
Slapen
Slaap is essentieel voor de ondersteuning van het afweersysteem. Het zorgt voor herstel, reparatie van het lichaam en het verteren van voedsel. Zeker wanneer je moeite hebt om in slaap te komen kan het helpen om een uur voor het slapen gaan iets ontspannends te doen. Lezen of gedachteloos rommelen in huis zijn hier, in tegenstelling tot tv kijken, uitermate geschikt voor.
Alles tegelijk veranderen werkt niet
Je kunt niet gelijk drie keer per week 5 kilometer rennen, al het ongezonde eten laten staan en je volledig op een Spartaanse levensstijl storten. Nieuwe gewoonten aanleren doe je stapje voor stapje en met vallen en opstaan. Leg de lat niet te hoog. Werk met haalbare doelen. Hou vol en neem verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Versterk en ondersteun je afweersysteem zodat het optimaal kan functioneren en je beschermen tegen indringers van buitenaf. Bovendien voel je je gezonder, fitter, sterker en rustiger. Waarom zou je het niet proberen?
Comments