top of page
Zoeken

Mijn gewrichten kraken, is dat erg?

Er ligt een dik pak sneeuw in Nederland en het is erg koud. In de volksmond zeggen we dan; het vriest dat het kraakt. Dat kraken kan je duidelijk horen wanneer je op een dun laagje ijs, bijvoorbeeld een bevroren plas op het trottoir, gaat staan. Ook wanneer bevroren schotsen ijs, opgestuwd door de wind, gaan kruien hoor je het kraken. Onze gewrichten kunnen ook weleens kraken. Bij de een trouwens vaker dan bij de ander. We leggen je graag uit waar dat kraken vandaan komt en of het schadelijk is.

Krakende gewrichten

Veelvuldig klagen mensen over krakende of knappende gewrichten. Het zijn voornamelijk de vingers en de knieën die vaak kraken maar het komt ook voor in de polsen, rug, nek, heupen en andere gewrichten. Het allerbekendst zijn de krakende vingers, die vaak uit gewoonte door mensen worden gekraakt, en de knieën die kraken als je uit hurkzit omhoog komt.

Hoewel het krakende geluid vervelend kan klinken hoef je je er geen zorgen over te maken.

Hoe komt het dat gewrichten kraken? Grofweg zijn er twee manieren waarop het kraken kan ontstaan

  • Twee structuren bewegen over elkaar - Dat kan het geval zijn in de heup wanneer een pees over een uitsteeksel aan het dijbeen glijdt (snapping hip). Ook door artrose ruw geworden gewrichtsoppervlakten kunnen een krakend geluid geven wanneer ze langs elkaar bewegen.

  • Het leegdrukken van een luchtbel in een gewricht - Om een gewricht zit het gewrichtskapsel. Dit dient onder andere voor het vochtig houden, ter smering, van het gewricht. Er zit ook wel lucht in dat door druk op of trek aan het gewricht kan worden leeg gedrukt. Vergelijk het met het leegdrukken van noppenfolie of het lostrekken van een zuignap.

Is het kraken van gewrichten slecht?

Nee, in de meeste gevallen, tijdens het lopen, traplopen, hurken of andere activiteiten kunnen krakende gewrichten geen kwaad. Ook het kraken van je eigen vingers, nek of rug leidt niet tot gewrichtsschade. Veel mensen geeft het zelfs een gevoel van opluchting omdat de druk dan weg is.


Wel oppassen: wanneer na het krakende geluid het gewricht pijn doet en gaat zwellen of een acute knap tijdens een trauma behoeven wel aandacht.

Krakende gewrichten zijn dus heel normaal en niet alarmerend.

Comments


bottom of page