top of page
Zoeken

Nederlanders kampioen zitten

Een uur op je billen is vijf minuten eerder dood. Dat klinkt heftig, maar is helaas wel de realiteit. Een zittend leven verhoogt de risico's op hart- en vaatziekten en je wordt er ook nog eens dik van. Deze luie houding doet je stofwisseling geen goed. We doen er vaak nog lacherig om, maar het is tijd om op te staan!


Zit je lekker?

Wij Nederlanders zijn kampioen van Europa. Ja, kampioen zitten. Wij zitten gemiddeld wel 8,5 uur per dag! Hoe zit dat bij jou? Doe de zitcheck.


Belasting rug

Je zou denken dat we onze rug het zwaarst belasten door intensief te sporten, ver te wandelen of lang te staan. Nee, we vragen het meest van onze rug als we zitten.


Als je dan tóch moet zitten dan doe je dat op deze manier:

  1. Voeten op de grond - je voeten staan volledig op de grond en je knieën zijn lager dan je heupen.

  2. Ruimte tussen het zitgedeelte van je stoel en je knie - als je vuist tussen je stoel en je knieholte past, heb je voldoende ruimte.

  3. Rugsteun boven broeksriem - de lage rugsteun van je stoel moet boven je riem uitkomen.

  4. Schouders tegen rugleuning - leun lichtjes achterover met je schouders tegen de rugleuning en vermijd vooroverbuigen. Stel je rugleuning dynamisch in.

  5. Recht achter je bureau zitten - altijd recht achter je scherm en toetsenbord zitten. Bewaar een armlengte tussen je ogen en het scherm. Je toetsenbord zet je op ongeveer 15 cm van de tafelrand.

  6. Tafel op ellebooghoogte - zorg ervoor dat je ellebogen ter hoogte van de tafel zijn.

  7. Bovenkant scherm op ooghoogte - zo kijk je recht voor je en dat is beter voor je nek. Trek je schouders niet te veel op, maar laat ze ontspannen naar beneden hangen.

  8. Beweeg de muis vanuit je voorarm - en vooral niet vanuit je pols!


En vergeet niet...


bottom of page