top of page
Zoeken

Pijn in je voeten? Vermijd teenslippers!

Met mooi weer lopen veel mensen graag op slippers. Hoewel het lopen met blote voeten in slippers heerlijk aanvoelt en het bijdraagt aan een vakantiegevoel is het geen echte weldaad voor de voeten. Het komt vaak voor dat de op slippers lopende mensen klagen over pijn aan de onderkant van de voet. De klachten kunnen dan wijzen op een fasciitis plantaris.

Wat is Fasciitis plantaris?

Aan de onderkant van de voet loopt er een peesplaat van het hielbeen tot aan de voorvoet. Deze peesplaat heet de Fascia Plantaris. Ontstekingen krijgen in het Latijn het achtervoegsel 'itis', een ontsteking van de genoemde peesplaat heet dan ook fasciitis plantaris.


Verschil fasciitis plantaris, fasciosos plantaris en hielspoor Klachten die nauw verwant zijn aan -en vaak verward worden met- fasciitis zijn fasciosis plantaris en hielspoor. Het grootste verschil is echter dat zowel fasciosis als hielspoor geen ontstekingen zijn. Bij fasciosis is er sprake van een veranderende structuur van de peesplaat door overbelasting waardoor deze kwetsbaarder wordt en pijnklachten gaat veroorzaken.

Bij een hielspoor gaat het om verkalking van de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen. Hierdoor ontstaat er een benig uitsteeksel dat niet tot klachten hoeft te leiden. In gevallen dat de omringende structuren worden geïrriteerd door de druk die wordt veroorzaakt door de botuitstulping kan er een ontstekingsreactie ontstaan. Op die manier kan een hielspoor dus wel leiden tot een fasciitis (ontsteking aan de peesplaat).

Heb ik fasciitis plantaris?

Als je onderstaande klachten herkent dan zou het mogelijk kunnen zijn dat de peesplaat onder je voet is overbelast.

 • Pijn onder je voet in de buurt waar de peesplaat aan het hielbeen vastzit

 • Extra druk op de pijnlijke plek verergert de pijn, bijvoorbeeld door er met de vingers op te drukken

 • Lopen en/of staan zijn pijnlijk

 • Het hielkussen kan verdikt zijn

 • Na rust kunnen de eerste passen erg veel pijn doen (startpijn)

 • Rek op de peesplaat door de tenen omhoog te buigen vergroot de pijn

Hoe kom je eraan?

Een (te) korte achillespees of kuitspier, overgewicht, overbelasting door veel sporten, staan of lopen en mogelijke standsafwijkingen van de voet kunnen leiden tot een ontsteking van de peesplaat.


Overbelasting is dus een van de oorzaken die kunnen leiden tot een fasciitis plantaris. Het veelvuldig lopen op teenslippers, wat heel veel mensen graag doen in de zomer, past bij een gevoel van vrije tijd maar is voor de voeten hard werken. Het loskomen van de hiel in de slipper en het klauwen van de tenen om de slipper aan de voet te houden vormen een zware belasting voor de peesplaat. Ook de verminderde afwikkeling vergroot de spanning. Het lijkt dan ook verstandig om het lopen op teenslippers af te wisselen met ander schoeisel.

Wat kan ik eraan doen?

Omdat overbelasting vaak een grote rol speelt, is het verminderen van de belasting een stap in de goede richting. Als er sprake is van overgewicht ligt daar een aanknopingspunt. Bij te veel sporten valt daar winst te behalen. Standsafwijkingen van de voeten zouden baat kunnen hebben bij het dragen van inlegzooltjes. Als je veelvuldig op teenslippers of in het mulle zand loopt dan zou vermindering daarvan ook passen in het terugbrengen van de belasting. Het gebruik van een nachtspalk wordt ook vaak geadviseerd. De peesplaat wordt hierdoor gerekt wat het herstellend vermogen van de peesplaat gedurende de nacht vergroot.


Probeer onderstaande oefeningen om de overbelaste structuren te verstevigen zodat de belastbaarheid toeneemt en de pijn vermindert:

 

Oefening 1

 • Sta met je voorvoet op de onderste traptrede

 • Ga 10 seconden op je tenen staan

 • Laat je hiel zakken tot je spanning voelt in je kuitspier en houd dat 10 tellen vast

 • Herhaal dit 5x en voer dit minimaal 2x per dag uit

 

Oefening 2

 • Stap met de pijnlijke voet een stap achteruit

 • Leun op het voorste, niet pijnlijke, been en houd het achterste been gestrekt

 • Houd de hiel van het achterste been op de grond en houd de rek 10 seconden vast

 • Herhaal dit 5x en voer het minimaal 2x per dag uit

 

Je weet nu wat een fasciitis plantaris is, hoe je het kunt herkennen en wat je ertegen kan doen. Als je twijfelt of er niet uitkomt kan je natuurlijk altijd een afspraak maken bij jouw fysio.
Fijne vakantie! En pas op met veelvuldig op teenslippers lopen!Comments


bottom of page