Het klinkt misschien gek, maar ‘s ochtends ben je een paar centimeter langer dan ‘s avonds. Wij leggen uit hoe dat komt.
Een wervelkolom bestaat uit 27 wervels. Ze zijn op elkaar gestapeld en vormen zo je ruggengraat. Samen met spieren, gewrichtsbanden en tussenwervelschijven zorgen ze ervoor dat je niet in elkaar zakt. Van die tussenwervelschijven heb je er 23. De laatste 5 wervels zijn namelijk vergroeid tot het heiligbeen en daar zitten geen tussenwervelschijven tussen.
Tussenwervelschijven zorgen ervoor dat je wervelkolom kan buigen, strekken en draaien
Een tussenwervelschijf is een kraakbeenachtige schijf die is opgebouwd uit ringen en lijkt in dat opzicht een beetje op een ui die je doormidden hebt gesneden. In het midden bevindt zich de kern met daarin een wat gelatineachtige substantie. Ze zorgen voor afstand tussen de ruggenwervels waardoor er ruimte is voor de wervelkolom om te kunnen buigen, strekken en draaien. Ze dienen ook als schokdempers en vangen de klappen op tijdens springen en (hard)lopen. Bovendien verdelen ze de druk. Ook als je niet beweegt, tijdens het stilstaan of zitten, staat de wervelkolom onder druk. Dit komt door het eigen lichaamsgewicht samen met de zwaartekracht.
Om deze reden verschilt jouw lengte per tijdstip
Tussenwervelschijven kunnen vocht opnemen en vasthouden. Ze zuigen zich vol wanneer er geen druk of gewicht op staat, bijvoorbeeld als je plat ligt. Door druk loopt het vocht er weer uit.
Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven tijdens het slapen een beetje dikker worden. Deze toename is niet veel, zo’n 10%, maar omdat je er 23 hebt kan het tot wel 2 centimeter schelen.
Door de druk overdag op de wervelkolom wordt dit vocht weer uit de tussenwervelschijven geperst en word je weer kleiner.
Hoe ouder je wordt, hoe meer je krimpt
Niet bij iedereen is het verschil in lengte tussen ’s morgens en ‘s avonds even groot. Bovendien neemt de sponsachtige functie van de tussenwervelschijf met de jaren af. De tussenwervelschijven drogen meer en meer in, verliezen hun veerkracht en worden steeds platter. Hierdoor wordt de wervelkolom minder beweeglijk en is het ook een verklaring waarom je met de jaren kleiner wordt.
Tips om je tussenwervelschijven in conditie te houden
Belangrijk om te weten is dus dat het normaal is dat de tussenwervelschijf in de loop van het leven minder van kwaliteit wordt. Je kunt wel proberen de tussenwervelschijven zo goed mogelijk in conditie te houden. Een aantal dingen zijn daarbij erg belangrijk:
Zorg voor voldoende beweging - Ga regelmatig een stukje lopen, fietsen, sporten of kom op een andere manier in beweging.
Wissel vaak van houding - Het is niet goed om lang in dezelfde houding te zitten of te staan.
Let erop dat je voldoende (bed)rust krijgt - Hierdoor komen de tussenwervelschijven niet onder druk staan en kunnen weer wat dikker worden.
Denk aan je voeding en drink voldoende water - Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven genoeg vocht opnemen.
Overgewicht, door slechte voeding, zorgt voor extra belasting van de tussenwervelschijven en problemen met de tussenwervelschijven komen vaker voor bij mensen die roken.
Comments