top of page
Zoeken

Aanvullend verzekeren voor fysiotherapie in 2021

Het is weer zo ver; de ziektekostenverzekeraars hebben per 1 november hun premies voor de basisverzekering en aanvullende pakketten voor 2021 bekendgemaakt! Een jaarlijks terugkerend fenomeen dat iedere keer even lastig blijft. Want, waar doe je goed aan? Wij nemen je mee in de wereld van de basis- & aanvullende verzekering en geven je wat handvaten vanuit onze jarenlange ervaring in de fysiotherapie.


Wat vind jij belangrijk?

Welke zorg heb jij nodig gehad de afgelopen jaren? Maak je daar nu nog steeds gebruik van? Welke zorg denk jij in 2021 nodig te hebben? En hoe vaak denk je daarvan gebruik te maken?Belangrijk is dat je eerst voor jezelf bepaalt welke zorg en hoeveel zorg je wilt verzekeren. Er zijn geen verzekeraars die aanvullende pakketten aanbieden die jij helemaal naar jouw wens kunt samenstellen. In het kader van risico spreiding zijn er namelijk altijd vormen van zorg aan de aanvullende pakketten toegevoegd die jij niet nodig hebt.


De basis(verzekering) is goed

De inhoud van de basisverzekering is door de overheid bepaald, daarin heb je geen keuze en in de basis zijn ze allemaal hetzelfde. Er zijn natuurlijk wel prijsverschillen die de diverse ziektekostenverzekeraars hanteren. Wij zochten een overzicht op van de premies basisverzekering van alle verzekeraars. Kijk en vergelijk de zorgpremies voor 2021 hier.


Welke aanvullende verzekering heb ik nodig?

Uitzoeken welk aanvullend pakket het beste bij jou past en welke risico’s je wilt verzekeren is serious business. Het bestuderen van de vele aanvullende pakketten is zeker niet eenvoudig. Het lijkt zelfs onmogelijk om realistische vergelijkingen te maken. Geen enkel aanvullend pakket heeft namelijk dezelfde inhoud. Op die manier vergelijk je al snel appels met peren.


Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een basisverzekering te hebben bij een andere verzekering dan waar je een aanvullend pakket hebt ondergebracht. Dat kan voordelen hebben, maar weinig mensen maken daar gebruik van. Vanwege het gemak van alles onder één dak sluit men basis- en aanvullende verzekering meestal af bij dezelfde maatschappij.


Aanvullend verzekeren voor fysiotherapie

Staat fysiotherapie op jouw lijstje van zorg waarvan je gebruik denkt te maken komend jaar? Deze site kan jou helpen een juiste keuze te maken in de wirwar van aanvullende pakketten en je ziet meteen hoeveel fysiotherapie behandelingen er worden vergoed.


Wat is mijn verplicht eigen risico?

Er is veel onduidelijkheid bij de consument over welke gebruikte zorg wordt verrekend met het verplichte eigen risico. Het verplichte eigen risico voor 2021 is € 385,- per jaar en geldt alleen maar wanneer je gebruik hebt gemaakt van een voorziening uit de basisverzekering. Grofweg zijn dit de specialistische hulp en medicijnen. Een bezoek aan de huisarts valt hier dus niet onder.


Fysiotherapie valt niet onder het eigen risico

Omdat fysiotherapie bijna nog alleen maar vergoed wordt uit de aanvullende verzekeringen valt het over het algemeen niet onder het eigen risico.


Fysiotherapie op basis van chronische indicatie

Een chronische indicatie kan je bijvoorbeeld hebben wanneer je een nieuwe heup of –knie hebt gekregen. Je hebt dan recht op een jaar lang fysiotherapie na de operatie. De eerste 20 behandelingen worden dan vergoed uit de aanvullende verzekering. Als je die niet hebt of wanneer jouw aanvullende verzekering minder dan 20 behandelingen vergoedt, dan moet je die behandelingen zelf betalen. Vanaf de 21e behandeling wordt de fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Die behandelingen betaal je zelf vanuit het eigen risico tot maximaal € 385. Tenzij je de € 385 grens eigen risico al hebt bereikt, natuurlijk.


Eigen bijdrage

Voor sommige voorzieningen uit de basisverzekering geldt een eigen bijdrage. Dit houdt in dat niet het volledige bedrag wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Dit kom je bijvoorbeeld tegen bij de apotheek waar niet alle medicijnen 100% vergoed worden maar een deel daarvan.


We denken graag met je mee

Het blijft lastig. Kom je er niet uit of twijfel je of je de juiste aanvullende verzekering kiest voor fysiotherapie? Je mag ons altijd bellen voor advies. We denken graag met je mee.


bottom of page