Een voetbalknie komt vaak voor en is een pijnlijke blessure die meestal ontstaat bij het plotseling draaien van je knie, vooral wanneer je onderbeen blijft staan terwijl je lichaam draait. Hierdoor worden de krachten op de meniscus zo groot dat er een scheur kan ontstaan. Omdat bij een sport als voetbal vaak korte draaibewegingen worden gemaakt terwijl je voet, door de noppen onder je voetbalschoen, blijft staan op de grond komen gescheurde menisci relatief vaak voor bij voetballers. Vandaar de naam voetbalknie.
Waar zitten je menisci en wat doen ze?
Je menisci zijn twee kraakbeenschijfjes, in de vorm van een halve maan, die zich boven op het plateau van je scheenbeen bevinden. Ze zitten opgesloten tussen het uiteinde van je dijbeen en het plateau van je scheenbeen. Er zit er een aan de binnenkant (mediale meniscus) en een aan de buitenkant (laterale meniscus) van je knie. Ze voorkomen dat tijdens het lopen, rennen of springen puntbelasting optreedt waarbij het kraakbeen van de knie overbelast en zelfs beschadigd kan raken. Ze vergroten het dragende vlak van je kniegewricht en hebben daarbij ook een stabiliserende functie. Ze zorgen er dus voor dat je knie soepel en stabiel kan bewegen.
Hoe herken je een voetbalknie
Een gescheurde meniscus is een vervelende en pijnlijke, blessure. Hoewel je zowel je mediale als laterale meniscus kunt scheuren, scheurt meestal de mediale meniscus. De pijn voel je aan de binnenkant of buitenkant van je knie afhankelijk van welke meniscus er is gescheurd. Omdat je menisci binnen het gewrichtskapsel liggen, gaat een scheur vaak gepaard met zwelling van de knie. Ook komt het voor dat je knie ‘op slot’ gaat doordat je gescheurde meniscus klem komt te zitten in het gewricht. Daardoor kan je knie niet meer buigen en strekken. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van heftige bewegingen om een voetbalknie op te lopen. Naarmate je ouder wordt neemt de flexibiliteit van menisci af waardoor ze kwetsbaarder worden en sneller kunnen scheuren.
Wat kan je doen als je denkt een voetbalknie te hebben?
Gelukkig zijn niet alle knieklachten voetbalknieën. Probeer eerst om, indien mogelijk, zoveel mogelijk zonder forceren te blijven bewegen. Neem ook rust en gebruik de rustperiode om de knie, indien gezwollen, te koelen. Doe dit een aantal keer per dag maar niet langer dan 15 minuten achter elkaar. Gedoceerde rust geeft de knie de mogelijkheid te herstellen. Indien de pijn erg heftig is kan je paracetamol slikken. Blijft de pijn desondanks aanhouden of zijn je klachten acuut ontstaan na een rare draaibeweging en heb je zwelling in de knie en slotklachten dan is het aan te raden om een huisarts te raadplegen. Je kan natuurlijk ook langs je fysiotherapeut gaan.
コメント