top of page
Zoeken

Waarom kost gezond leven zoveel moeite?

Het is een open deur; je wilt gezond zijn, lekker in je vel zitten en tevreden zijn met je lijf. Je weet wat daarvoor nodig is, maar tóch blijft het lastig om je vast te houden aan een gezonde leefstijl. Natuurlijk zijn er aandoeningen die niet te voorkomen zijn of die te maken hebben met erfelijkheid, maar we weten ook dat veel kwalen en ongemakken zijn te voorkomen door bewuster te eten en te leven. Voldoende beweging, lekker in de buitenlucht zijn, verantwoorde voeding en voldoende slaap kunnen al heel veel bijdragen aan een gezond bestaan. Ondanks we dus weten wat goed voor ons is, doen we niet altijd het juiste. Wij leggen je uit waarom.

Volhouden is een probleem

Een gezonde leefstijl heeft grote positieve effecten op je leven en welzijn. Maar waarom lukt het dan toch niet om dat vol te houden? Volgens Erik Scherder en Leonard Hofstra (boek: “Hart voor je brein: Over beweging en voeding voor hart en hersenen”) zijn er drie factoren die daaraan ten grondslag liggen: tijdinconsistentie, de intention gap en het black swan effect.

Tijdinconsistentie

Het eten van iets lekkers, waarvan je weliswaar weet dat het niet goed voor je is, geeft onmiddellijk bevrediging terwijl eventuele negatieve effecten pas veel later optreden. De periode tussen oorzaak en mogelijk gevolg is zo lang dat je dat moeilijk voor kunt stellen en er niet van wakker ligt. Wie dan leeft wie dan zorgt.

Intention gap

We weten wel dat iets goed voor ons is, maar we doen het toch niet. We hebben wel de intentie, maar zetten het toch niet om in actie. We zijn wel intrinsiek gemotiveerd, maar hebben niet de wil of zijn niet in de omstandigheid om over te gaan tot de juiste acties. Wat je hiertegen kan doen is ervoor zorgen dat je alleen maar gezonde producten in huis hebt. Wanneer je dan trek krijgt, kan je alleen maar kiezen uit verantwoorde voeding. Jezelf omringen met mensen die ook hebben gekozen voor een gezondere leefstijl maakt het makkelijker om vol te houden.

Black swan-effect

Omdat je het gevaar niet ziet aankomen, denk je dat je geen gevaar loopt. De dreiging dat er iets ergs gaat gebeuren mist en daardoor voel je niet de noodzaak om bijvoorbeeld je eetpatroon aan te passen. Een goed voorbeeld van volledig verrast worden door een gevaar die jij zelf niet aanziet komen is een hart- of herseninfarct. Vaak komt dit als een donderslag bij heldere hemel. Ze gedragen zich in veel gevallen als “zwarte zwanen”: onvoorspelbaar, treden onverwacht op en hebben veel impact.

Blijven proberen

Het volhouden van een gezonde leefstijl is dus lastig omdat wat je nu eet er morgen niet direct ‘aan’ zit (lange periode tussen oorzaak en gevolg), je intenties zijn wel goed, maar je geeft toch toe aan de verleiding en je voelt niet de noodzaak om gezonder te leven omdat je niet voelt dat je in gevaar bent.

Nu je weet waarom volhouden zo moeilijk is, dat je niet de enige bent die daar moeite mee heeft en dat je er zelf ook veel aan kunt doen, is het tijd om te beginnen! Gewoon doen, stapje voor stapje. De huidige situatie, door corona in beslag genomen, geeft je nog een extra stimulans om te beginnen met het aanpassen van je leefstijl. Steeds vaker komen er aanwijzingen naar voren dat gezonder leven een positief effect heeft op het ziektebeloop van een corona besmetting en het vermindert ook je kans op diabetes type 2, hart en vaatziekten, overgewicht en andere welvaartziekten.

Twee vliegen in een klap

Steeds meer experts roepen op om te zorgen voor voldoende vitamine D in de strijd tegen corona. Er komen steeds meer bewijzen dat het ziektebeloop gunstig beïnvloed wordt of zelfs wordt voorkomen door vitamine D. De gunstige invloed van vitamine D op het immuunsysteem zou ten grondslag liggen aan dat effect. Behalve het slikken van tabletten of levertraan om te zorgen voor voldoende vitamine D, is zonlicht een belangrijke bron om deze vitamine zelf aan te maken. Ook regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je immuunsysteem. Wanneer je dit buiten doet, sla je twee vliegen in een klap. Je stimuleert je immuunsysteem door bewegen en als je dat buiten doet, maak je ook vitamine D aan.

De hond uitlaten, tuin opknappen of gewoon een blokje om

Wandelen, tuinieren of de hond uitlaten passen prima binnen een gezonde leefstijl. Bovendien heb je dan ook de voordelen van het buiten zijn. Je hoeft de lat dus zeker niet hoog te leggen. Nu heb je geen excuses meer!


bottom of page