top of page
Zoeken

Zonder warming-up zijn we niet vooruit te branden

Warmdraaien. Ken je die oude vrachtwagens van vroeger nog? Die hielden al het verkeer op ’s morgens vroeg omdat de motoren tijd nodig hadden om op gang te komen. Zonder warmdraaien ging het niet goed met de motoren van toen. Tegenwoordig is de techniek natuurlijk veel beter en rijden de vrachtwagens zo weg. Wij daarentegen hebben nog steeds behoefte aan een goede warming-up. Koud en zonder opwarmertje zijn wij niet vooruit te branden!

Waarom een warming-up?

Het doel van een warming-up is om het lichaam voor te bereiden op inspanning. Onze motor, hart- en longsysteem, heeft even nodig om de rest in gang te zetten. Hetzelfde geldt voor onze gewrichten en spieren, die hebben ook tijd nodig om in te komen. Zelfs psychisch is het rustig opbouwen van inspanning van belang; onze hersenen bereiden zich namelijk óók voor op een te leveren prestatie!

Wat gebeurt er tijdens een warming-up?

Tijdens rust is onze hartslag rond de 60 slagen per minuut terwijl bij een flinke inspanning, zeker bij jongere sporters, de hartslag makkelijk 3 keer over de kop kan. Je hartslag kan tijdens het sporten oplopen tot 180 slagen per minuut. Je snapt natuurlijk wel dat je niet ineens van 0 naar 100 kunt; auto’s wel, wij niet. De warming-up hebben wij namelijk nodig om onze circulatie voor te bereiden op zo’n flinke inspanning.

Tijdens de warming-up nemen de hartslagfrequentie en het hartvolume toe. Daardoor kan het hart meer bloed per minuut rondpompen. Er gaan meer longblaasjes open en ook de doorbloeding van de longen neemt toe, daardoor kan er meer zuurstof worden opgenomen. Dit is beide van belang omdat de spieren meer zuurstof nodig hebben. Omdat de lichaamstemperatuur toeneemt, versnelt de stofwisseling in de spieren waardoor ze meer energie kunnen leveren. Je bent dus sterker met warme spieren dan met koude spieren.

Wat doet een warming-up met gewrichten en spieren?

Omdat ieder gewricht een bepaalde range of motion heeft, is het belangrijk om te zorgen dat de bewegingen binnen die grenzen soepel kunnen plaatsvinden. De W-up heeft tot doel de gewrichten voor het sporten op een weinig belastende manier de range of motion te laten doorlopen. Hierdoor wordt het gewrichtskapsel samen met de spieren op lengte gebracht en worden ze niet plotseling uit het niets aan grote belastingen blootgesteld.

Om optimaal te kunnen functioneren hebben spieren een goede doorbloeding nodig. Een goede doorbloeding voorziet de spier van zuurstof. Maar ook de afvalstoffen worden via de bloedbaan afgevoerd. Het doel van de W-up is om ervoor te zorgen dat de spieren alvast beter doorbloed worden. Dit doe je door met een lage belasting/snelheid de activiteit te beginnen.

Wat gebeurt er tijdens een warming-up in je hersenen?

Door tijdens de warming-up de sport specifieke bewegingen langzaam en onbelast uit te voeren, worden de hersenen extra geactiveerd waardoor de coördinatie verbetert en bewegingen vloeiender verlopen. Het in gedachten visualiseren en uitvoeren van de sport specifieke bewegingen heeft ook een positieve invloed op de te leveren prestatie. Voer je de beweging perfect uit in je hoofd, dan heb je grote kans dat je uitvoering ook perfect verloopt! The mind is a powerful thing.

Een warming-up verbetert dus jouw sportprestatie! Wat is jouw favoriete warming-up oefening?

bottom of page