top of page
Zoeken

Zo herken je het: spanningshoofdpijn


Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn welke soms tegelijkertijd voorkomen. Dit maakt het lastig te bepalen welke soort hoofdpijn het betreft en dat maakt ook de behandeling niet eenvoudig. Zo kennen we migraine, hoofdpijn door medicijnen, clusterhoofdpijn, halswervelkolom gerelateerde hoofdpijn en spanningshoofdpijn. In ongeveer 48% van alle hoofdpijnklachten betreft het spanningshoofdpijn. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het kan op iedere leeftijd voorkomen maar het wordt bij ouderen minder vaak gezien. Vrouwen hebben vaker last van deze hoofdpijnvorm dan mannen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen milde-, episodische- en chronische spanningshoofdpijn. Bij de milde vorm heb je hooguit 1 dag per maand klachten, bij de episodische vorm heb je maximaal 15 dagen per maand hoofdpijn die qua duur kan variëren van een half uur tot 7 dagen. Er wordt van chronische spanningshoofdpijn gesproken wanneer je langer dan 15 dagen per maand klachten hebt en dat gedurende minimaal een half jaar. Er is niet veel bekend over onderliggende oorzaken die spanningshoofdpijn veroorzaken. Stress en/of spierspanning in de nek- en schouderspieren worden vaak bestempeld als (enige) oorzaak.  Verkramping van de nek – en schouderspieren en het niet kunnen ontspannen van deze spieren kan leiden tot hoofdpijn die soms lang aanhoudt.  Hierbij kan de fysiotherapeut jou helpen. Hoe herken je spanningshoofdpijn? De hoofdpijn voelt drukkend (als een bankschroef) en wordt erger naar de avond toe. Meestal voelt men de hoofdpijn rond de slapen, het achterhoofd en de kruin. De pijn treedt meestal aan beide zijden van het hoofd op, maar kan ook aan één kant voorkomen. Ter hoogte van de kruin kan de pijn ondraaglijk zijn. Ook stekende pijn kan voorkomen.  Af en toe treedt 's nachts gevoelloosheid van de armen op. Soms wordt men duizelig bij het gaan zitten of opstaan. Spanningshoofdpijn gaat normaal niet gepaard met misselijkheid of braken, maar wel vaak met slaapproblemen. Hoe stelt een arts spanningshoofdpijn vast? Een  arts zal de diagnose meestal stellen door het uitvragen van je klachten en een lichamelijk en neurologisch, onderzoek. Door het vragen zal hij andere vormen van hoofdpijn proberen uit te sluiten. Belangrijke vragen kunnen zijn:  Is er sprake van hevig toenemende hoofdpijn, herhaaldelijk braken geassocieerd aan de hoofdpijn, hoofdpijn die alleen optreedt bij hoesten of inspanning, een periode van bewusteloosheid die vooraf is gegaan aan de hoofdpijn of aanhoudende hoofdpijn na een hoofdtrauma.

Het lichamelijk onderzoek zal bestaan uit het meten van de bloeddruk, het onderzoeken van met name de spierspanning in de nek- en schouderregio en een aantal neurologische tests.  In sommige gevallen kan de arts je vragen een  hoofdpijn dagboek bij te houden om meer inzicht te krijgen in de klachten.

Meestal is verder onderzoek niet nodig. Wanneer de arts twijfelt kan hij besluiten een scan te laten maken of door te verwijzen naar een neuroloog. Behandelen van spanningshoofdpijn - ook de fysio kan je helpen Naast medicamenteuze behandeling door de arts zijn er diverse andere behandelingen bij spanningshoofdpijn. Fysiotherapie of, bij meer psychosociaal gerelateerde hoofdpijn,  behandeling door een psycholoog zijn de meest voorkomende.

Wanneer spierspanning verantwoordelijk lijkt voor de klachten kan de fysiotherapeut door het masseren en oprekken van deze spieren zorgen voor een betere doorbloeding en ontspanning. Ook kan hij helpen met oefeningen om de houding te verbeteren. Belangrijk is dat de oefeningen dagelijks worden herhaald om de belastbaarheid van de spieren te vergroten en te onderhouden. Bovendien duurt het een tijd om een minder belastende houding voor de nek aan te leren.

Als psychosociale spanning en/of -stress belangrijke uitlokkende factoren zijn, kan begeleiding door een psycholoog zinvol zijn. Stressmanagement, ontspanningsoefeningen en het vinden van de juiste balans tussen spanning en ontspanning zijn dan de meest toegepaste behandelvormen.  In sommige gevallen, wanneer het niet lukt de hoofdpijn te verminderen ondanks therapie of medicatie, kan de psycholoog de patiënt helpen om met de pijn om te leren gaan. Er zijn ook mensen die baat hebben bij acupunctuur, haptonomie en homeopathie. Wat kan je zelf doen tegen spanningshoofdpijn? Voldoende lichaamsbeweging en rekken van de nek-, schouderspieren kunnen de hoofdpijn verlichten. Zorg voor een goede houding, hoofd rechtop en de schouders laag en naar achteren tijdens het dagelijks leven en op de werkplek. Verminder stress bijvoorbeeld door het ondernemen van ontspannende activiteiten zoals wandelen, yoga of een saunabezoek. Probeer dagelijks 7 à 8 uur te slapen en zorg voor regelmaat in de slaapgewoonte.

Neem eventueel een pijnstiller, bij voorkeur paracetamol, maar niet langer dan een dag of 5. Langdurig gebruik van pijnstillers kan namelijk de hoofdpijn verergeren. Als paracetamol niet helpt is ibuprofen een alternatief. Grijp niet zomaar naar nog zwaardere medicatie maar overleg dat altijd met de huisarts.

Aanpassen van de levensstijl volgens het ouderwetse regime van Rust, Reinheid en Regelmaat heeft geen bijwerkingen en geeft in veel gevallen aanzienlijke vermindering van de hoofdpijnklachten. Baat het niet dan schaadt het niet.


Last van spanningshoofdpijn?

Raadpleeg je huisarts zodat hij/zij vast kan stellen dat het echt om spanningshoofdpijn gaat. Je kan (in overleg met je huisarts) contact opnemen met jouw fysiotherapeut. Wij kunnen je helpen met het loslaten van de spierspanning en het aanleren van een goede houding wat de hoofdpijn helpt te verminderen.

bottom of page