top of page
Zoeken

Zo herken je het: tenniselleboog

Heel anders dan de naam doet vermoeden heeft een tenniselleboog meestal helemaal niets te maken met tennissen. Het is een overbelastingsblessure van de strekkers van de pols. De overbelasting heeft meestal te maken met een langdurige, eenzijdige en vaak herhaalde beweging. Dat de klacht bij tennissers voorkomt, komt meestal door een slecht getimede backhand of door een slecht gefixeerde pols. Metselaars, kappers, musici, timmerlieden, schilders en monteurs worden veel vaker geconfronteerd met deze nare overbelastingsklacht die vaak lang duurt en het dagelijks leven behoorlijk kan verstoren.


Heb ik een tenniselleboog?

Er zijn twee simpele doe-het-zelf testen waarmee je met een redelijke zekerheid kunt vaststellen of je een tennisarm hebt:

  1. Leg de hand van je pijnlijke elleboog, met de handpalm naar beneden, plat op de tafel. Leg je andere hand er bovenop en geef tegendruk terwijl je de onderste (pijnlijke) hand, tegen de weerstand in, probeert op te tillen van de tafel. Een forse pijnscheut maakt het aannemelijk dat je een tenniselleboog heeft.

  2. Pak een stoel in bovengreep bij de rugleuning en probeer deze op te tillen. Ook nu is een forse pijnscheut een bevestiging voor een tenniselleboog.


Een tenniselleboog gaat níet vanzelf over

Hoewel het in het begin lijkt alsof de klachten vanzelf weer weggaan is het tegendeel een feit. De pijn zal steeds langer aanwezig blijven en heftiger worden. Bewegen van de pols en elleboog wordt steeds vervelender en op het laatst, zonder klachten, niet meer mogelijk.


Adviezen

  • Vermijd de meest provocerende en belastende bewegingen maar blijf in beweging. Absolute rust, bijvoorbeeld je arm in een mitella hangen, is sterk af te raden. 

  • Probeer de strekspieren in je onderarm te rekken. Strek de pijnlijke elleboog en breng je handpalm naar beneden. Pak je pijnlijke hand vast met je goede en beweeg de pijnlijke hand verder naar beneden. Houdt de rek 10 tellen vast en herhaal dit een keer of 6. Je mag deze oefening een paar keer per dag herhalen.

  • Je kunt de elleboog koelen met ijs of een cold pack.

  • Smeer de elleboog in met Voltaren emulgel.

  • Wacht niet te lang met het zoeken naar (fysio)therapeutische hulp. Dit soort klachten krijgen snel een chronisch karakter en kunnen lang (tot wel 2 jaar) aanhouden.


Denk jij last te hebben van een tenniselleboog? Plan dan snel jouw fysio afspraak: 071 40 32 413

bottom of page